Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

23|09|2019
Στη Βουλή το ζήτημα της πρόσβασης παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση

 

Μετά την πρόσφατη ερώτηση για την παράτυπη τοποθέτηση Συντονιστών Εκπαίδευσης προσφύγων, 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο π. Υφυπουργός Εργασίας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, καταθέτουν νέα ερώτηση με θέμα την «απρόσκοπτη πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση» εκφράζοντας εύλογες απορίες και ανησυχίες για την ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά την ετοιμότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και την επάρκεια του αριθμού των σχολικών αιθουσών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Επιπλέον, όπως τονίζουν οι ερωτώντες βουλευτές, δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετική Υπουργική Απόφαση που αφορά στην ίδρυση Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), με αποτέλεσμα οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι πρόσφυγες γονείς και μαθητές, να μη γνωρίζουν με ακρίβεια σε πόσα και σε ποια σχολεία της ελληνικής επικράτειας θα λειτουργήσουν την τρέχουσα σχολική χρονιά οι συγκεκριμένες Δομές.

Θυμίζουμε, όπως αναφέρουν, ότι η αντίστοιχη εγκύκλιος είχε εκδοθεί πέρυσι στις 22 Αυγούστου 2018. Εξάλλου, το Άρθρο 28 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ του 1989 για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που κυρώθηκε από την Ελλάδα με τον Νόμο 2101/1992, ορίζει την υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Μόνο την προηγούμενη σχολική χρονιά, περισσότερα από 12.500 παιδιά εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα αναφέρουν στην ερώτηση τους προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη οι βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το ζήτημα της απρόσκοπτης πρόσβασης παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση, με την κυβέρνηση να μην έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποια σχετική κίνηση.

Αντιθέτως, αντί να έχει μεριμνήσει για να εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση που αφορά στην ίδρυση ΔΥΕΠ, από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του ο υπουργός Εργασίας κατήργησε σχετική εγκύκλιο που αφορούσε στην απλοποίηση των διαδικασιών απόδοσης ΑΜΚΑ.