Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ

11|01|2021
Κώστας Μπάρκας: Κυβερνητικό αλαλούμ στη διαχείριση της πανδημίας

Ως ένα κυβερνητικό αλαλούμ χαρακτηρίζει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, τόσο στην υγεία, όσο και στην οικονομία, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Βασίλη Ιωάννου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Πρίσμα» της Πρέβεζας, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπάρκας «Δεν μπορεί κανείς να επιχαίρει. Μόνο ο κ. Γεωργιάδης και τα κυβερνητικά στελέχη το κάνουν αυτό, όταν τους τελευταίους δύο μήνες θρηνούμε τον θάνατο πέντε χιλιάδων συμπολιτών μας. Ανοίγουν τα σχολεία, μετά από παλινωδίες των κυβερνητικών στελεχών. Να σας θυμίσω ότι στις 14 Νοεμβρίου η αρμόδια Υπουργός Παιδείας ανακοίνωνε ότι τα σχολεία δεν θα κλείσουν και την επομένη έκλεισαν. Η κυβέρνηση από το γενικό απαγορευτικό του Μαρτίου θα μπορούσε να οργανώσει καλύτερα το σύστημα, ώστε και τα σχολεία να ανοίξουν με καλύτερες προοπτικές και οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν ασφαλώς στη δουλειά τους. Τελικά, η κυβέρνηση αντί να μειώσει τον αριθμό των μαθητών στις αίθουσες νομοθέτησε την αύξηση των μαθητών. Αντί να διαθέσει περισσότερα μέσα μεταφοράς, μείωσε τα δρομολόγια και είχαμε τις εικόνες της απόλυτης συμφόρησης στα μέσα μεταφοράς. Ως αντιπολίτευση είχαμε προτείνει να γίνουν μαζικά τεστ πριν ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Ο κ. Μητσοτάκης στα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης έλεγε ότι είμαστε μια «covid free» χώρα και φτάσαμε να έχουμε σκηνές Bergamo σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τη στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση ζητούσε να ληφθούν μέτρα. Ακόμα και στο ζήτημα του εμβολιασμού, η κυβέρνηση από τα δύο εκατομμύρια εμβόλια που ανακοίνωνε πήγε στις τριακόσιες χιλιάδες. Με οκτώ χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα που ανακοινώνει, σημαίνει ότι δυστυχώς ούτε μέσα στο 2021 θα πετύχουμε τον συνολικό εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε προσδοκίες. Από την άλλη, είχαμε παρέλαση κυβερνητικών στελεχών να εμβολιάζονται, που δεν άνηκαν σε ευπαθείς ομάδες, με την κυβέρνηση ενώ αρχικά δήλωνε, ότι θα εμβολιάζονταν πενήντα πέντε στελέχη, στη συνέχεια αύξησε το μέγεθος αυτό στους εκατόν πενήντα, γεγονός ιδιαίτερα προβληματικό.».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και αν επαρκούν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, ο κ. Μπάρκας ανέφερε, «Αν τα μέτρα είναι ικανά να στηρίξουν την οικονομία, δεν θα το απαντήσω εγώ, το απαντούν με συνεχείς ανακοινώσεις τους οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, οι οποίοι σημειώνουν ότι τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση, είτε αφορούν πολύ λίγους, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης, είτε είναι με τέτοιο τρόπο δομημένα, ώστε να αποκλείουν επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως για παράδειγμα το ΤΕΠΙΧ, ή οι επιστρεπτέες προκαταβολές. Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση καταθέσαμε τις προτάσεις μας με το Πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, έχοντας ως φιλοσοφία τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη ύφεση στο τέλος της πανδημίας. Να σας θυμίσω ότι στον φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται ύφεση άνω του 10,5%, όταν το 2011, στη χειρότερη μνημονιακή χρονιά, η ύφεση ήταν 9,1%. Άρα καταλαβαίνετε τι προβλήματα θα έχουμε στην οικονομία. Προτείναμε οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες, να υπάρξει διαγραφή χρεών των επιχειρήσεων για το 2020, να δοθεί ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από το κράτος.

Για τις πολιτικές εξελίξεις σχετικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό και αν αυτός σηματοδοτεί ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς και για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται ακόμη την κυβερνητική φθορά, ο κ. Μπάρκας σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «Με τον ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε υπουργούς που έδειξαν τα χειρότερα αποτελέσματα στην πανδημία, όπως στην οικονομία και στην υγεία, οι οποίοι παρέμειναν στη θέση τους. Ταυτόχρονα έκανε διαχείριση μιας εσωκομματικής λογικής. Τόνωσε την κυβέρνηση με στελέχη του Ποταμιού και του ΛΑ.ΟΣ. Είναι ένας ανασχηματισμός που κοιτάζει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ως προς το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, θεωρώ ότι αν ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία πριν να ενσκήψει η πανδημία, θα έκανε νωρίτερα τις εκλογές. Υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μέσα στο 2021, αν το επιτρέψει ο κορωνοϊός, γιατί βλέπει την κατάσταση στην οικονομία. Όσον αφορά την υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, πράγματι υπάρχει υστέρηση στην πρόθεση ψήφου, αλλά αν δει κάποιος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα δει ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της κοινωνίας, λόγω των διαχειριστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε τρεις βασικούς πυλώνες, στην οικονομία, στην υγεία και στην εργασία. Απέναντι σε όλα αυτά που αντιμετωπίζει η κοινωνία, είναι ευθύνη μας να αναπτύξουμε τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας, συσπειρώνοντας τις προοδευτικές δυνάμεις απέναντι σ? αυτή την κακή κυβέρνηση και στον σκοταδισμό που θέλει να περάσει.».

Ακούστε σχετικά στο παρακάτω ηχητικό: