Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

25|10|2019
Κώστας Μπάρκας: Χαιρετισμός στην Ημερίδα που διοργάνωσε η 1η ΤΟ.Μ.Υ Πρέβεζας για τον Καρκίνο του Μαστού ' Κάνε την Πρόληψη Στάση Ζωής '

Φίλες και Φίλοι,

Αποτελεί ιδιαίτερα θετικό γεγονός η συγκεκριμένη Ημερίδα για τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού. Από άκρη σε άκρη σ? όλο τον κόσμο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, μια τεράστια αόρατη κλωστή ενώνει πολίτες και επιστήμονες, μέσω αντίστοιχων ενημερωτικών πρωτοβουλιών, όπως η σημερινή, με στόχο την ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπισή του.

Πολλές φορές, ίσως και λόγω των ρυθμών της καθημερινότητας, αγνοούμε ή υποβαθμίζουμε το νόημα αντίστοιχων δράσεων ενημέρωσης. Το νόημα της σημερινής Ημερίδας είναι κατ? εξοχήν η ενημέρωση. Να μιλήσουμε για τον Καρκίνο του Μαστού. Να ενημερωθούμε για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

Να μιλήσουμε λοιπόν και να μάθουμε για τον Καρκίνο του Μαστού. Ανήκουμε σε μια ευρύτερη κοινωνία που για αμέτρητα χρόνια δεν έλεγε καν το όνομα της συγκεκριμένης αρρώστιας. Την αποκαλούσε «παλιαρρώστια». Με τις διάφορες δοξασίες, που επικρατούσαν, δεν επιτρέπονταν ακόμα και να γίνεται λόγος για αυτή στο εσωτερικό του σπιτιού. Γύρω από τις διάφορες μορφές της αρρώστιας αναπτύχθηκε ένας ολόκληρος μύθος και μια «παραίτηση» για την αντιμετώπισή του. Συνεπώς, δεν υπήρχε χώρος ούτε για ενημέρωση, ούτε για πρόληψη.  

Όμως αυτό τα τελευταία χρόνια άλλαξε. Με τη βοήθεια πάνω απ? όλα της επιστημονικής κοινότητας, με τις έρευνες και τα πορίσματά της, το πρώτο βήμα έγινε. Έχουμε όσα εργαλεία μπορούμε να έχουμε, για την ενημέρωση, για την πρόληψη και για την αντιμετώπισή του. Μα πάνω απ? όλα έχουμε πλέον τη θέληση να το αντιμετωπίσουμε και να το νικήσουμε. Δεν ήταν πάντοτε αυτονόητο αυτό.

Το πρώτο βήμα, την ενημέρωση, μέσα από δράσεις όπως η σημερινή, το έχουμε ήδη κατακτήσει. Και όταν η ενημέρωση γίνει συγκεκριμένη δράση, δηλαδή πρόληψη, τότε έχουμε κάνει τον μισό δρόμο για την οριστική και αμετάκλητη αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού.

Θα κλείσω τον χαιρετισμό μου δανειζόμενος το μήνυμα που έστειλε η νικήτρια- δημοσιογράφος, μα πάνω απ? όλα αγωνίστρια, Μαρία Χούκλη προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, στηρίζοντάς τον στον αγώνα που δίνει και θα τα καταφέρει: «Σιγά μην κλάψεις, σιγά μην φοβηθείς. Επάνω του».