Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ

16|10|2019
Κώστας Μπάρκας στην 'Πρωινή Ενημέρωση' της ΕΡΤ: Ας μας πει η Νέα Δημοκρατία την πρότασή της για την ψήφο των Αποδήμων

«Εμείς θα αποδεχθούμε την πρόσκληση της Νέας Δημοκρατίας για συζήτηση που αφορά την ψήφο των αποδήμων» ανέφερε σε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΕΡΤ ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.     

Ο κ. Μπάρκας ανέφερε παράλληλα ότι η Νέα Δημοκρατία, η οποία ως κυβέρνηση είχε κατά το παρελθόν τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το άρθρο που προβλέπει τους όρους για την ψήφο των αποδήμων, όπως στη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, δεν το έκανε. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μετά από σαράντα πέντε χρόνια Δημοκρατίας έβαλε στο τραπέζι το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε κυβέρνηση μέχρι το 2001, που έγινε η Συνταγματική Αναθεώρηση και θα μπορούσε να αλλάξει το σχετικό άρθρο, όμως δεν το έπραξε.». Για την εν εξελίξει διαδικασία της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μπάρκας τόνισε «τους καλωσορίζουμε στον διάλογο. Όμως, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακόμα καταθέσει πρόταση. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ κίνησε τη διαδικασία της τροποποίησης του άρθρου 54 του Συντάγματος για την ψήφο των αποδήμων. Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από τη διαδικασία για την αναθεώρηση του άρθρου 54. Συστήθηκε μια Επιτροπή με σκοπό τη διατύπωση πρότασης για τον τρόπο με τον οποίο οι απόδημοι θα ψηφίσουν. Ήδη η Επιτροπή έχει καταθέσει το πόρισμά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τη συγκεκριμένη πρόταση της Διακομματικής, πλην της Νέας Δημοκρατίας, Επιτροπής, πρόταση που προέρχεται από επιστήμονες που γνωρίζουν τι συμβαίνει για το συγκεκριμένο ζήτημα διεθνώς.».

Ως προς το ζήτημα της κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού και της αθέτησης των όσων έλεγε προεκλογικά για οικονομικά ζητήματα η Νέα Δημοκρατία, όπως για παράδειγμα οι ρυθμοί ανάπτυξης, ο κ. Μπάρκας ανάφερε ότι «από αυτά που διαρρέουν στα ΜΜΕ δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά που έχει σχεδιάσει η Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει μετατόπιση θέσης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και στα ζητήματα της οικονομίας. Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4% με το που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση. Αμέσως μετά τις εκλογές οι εξαγγελίες επιβραδύνθηκαν στο 3% και τώρα, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, γίνεται λόγος για 2,8% και μάλιστα αυτό δεν στηρίζεται σε κάποια οικονομικά δεδομένα.».

Δείτε σχετικά στον παρακάτω σύνδεσμο: