Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

02|09|2021
Κώστας Μπάρκας: Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την Επικουρική Ασφάλιση

Η Ελλάδα ολόκληρη και ο ελληνισμός όπου γης υποκλίνεται σήμερα, για ύστατη φορά, στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο παγκόσμιος συνθέτης αποχαιρετά σήμερα τη χώρα που τίμησε με το έργο του και τους αγώνες του. Ο Ελύτης και ο Ρίτσος, ο Χατζιδάκις και ο Γκάτσος, ο Νερούδα και η Εντίθ Πιάφ τον περιμένουν μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τον Σωτήρη Πέτρουλα.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μετά το τεράστιο πολιτικό φιάσκο του ανασχηματισμού, για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη θέση. Αυτή η παταγώδης αποτυχία αφορά ολόκληρη την κοινωνία, όλη την Ελλάδα και, δυστυχώς, την φέρνει σε πιο δυσάρεστη θέση.

Σήμερα, λοιπόν, με το παρόν νομοσχέδιο, κρίνεται, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η αξιοπιστία της Κυβέρνησης, κρίνεται, κύριοι Υπουργοί, η αξιοπιστία η δική σας, διότι άλλα λέγατε και άλλα κάνετε.

Το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει σήμερα το Υπουργείο Εργασίας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις» είναι μία ακόμα επίθεση της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στην κοινωνική πλειοψηφία, είναι μία ακόμα επίθεση της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στις νέες γενιές. Και αυτό γιατί λίγο πριν κλείσει η Βουλή, στα τέλη Ιουλίου, κατέθεσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα. Πλήττει τους σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους και η χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων καθίσταται αβέβαιη και επισφαλής. Πλήττει τους νέους ασφαλισμένους κάτω των τριάντα πέντε ετών, διότι οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα έχουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου και επενδυτικού ρίσκου χωρίς ουσιαστική εγγύηση για το ύψος των μελλοντικών επικουρικών συντάξεων που θα λάβουν. Πλήττει το δημόσιο συμφέρον. Με την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα καλύπτουν πλέον τις σημερινές συντάξεις προκαλώντας ένα τεράστιο κενό στην χρηματοδοτική κάλυψή τους. Ο κ. Τσακλόγλου έχει πει ότι ενδέχεται αυτό να φτάσει στο ύψος των 75 έως 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσα ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει, αμφισβητούνται. Είναι ο ίδιος Υπουργός -όχι Εργασίας- Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος διαρρήγνυε τα ιμάτιά του λέγοντας πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Έφυγε από τη θέση του Υπουργού και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην αύξηση κατά 50% στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Πριν από ένα ενάμιση χρόνο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε τον ν.4670, όπου ακολουθούνταν από μια αναλογιστική μελέτη που αποδείκνυε τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ. Ο τότε αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, ο κ. Βρούτσης, ο οποίος δεν βρίσκεται καν στην Ολομέλεια της Βουλής για να μιλήσει, δήλωσε τότε ότι έλυσε το θέμα του ασφαλιστικού διά παντός, εξασφαλίζοντας βιωσιμότητα -όπως έλεγε στα Πρακτικά- και επάρκεια παροχών. Τόνισε, μάλιστα, ότι έλαβε σχετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου επιβεβαίωσε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εσείς τώρα, κύριοι Υπουργοί, οφείλετε να απαντήσετε: Ή τότε έλεγε ψέματα ο κ. Βρούτσης ή τώρα λέτε ψέματα εσείς, για ακόμα μια φορά, κύριε Χατζηδάκη. Είναι ορθές οι μελέτες που έφερε στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2020 ο κ. Βρούτσης ή οι μελέτες τις οποίες φέρνετε τώρα εσείς στη Βουλή;

Το σοβαρότερο, όμως, θέμα το οποίο τίθεται, είναι το ότι η βιωσιμότητα και η επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος που τότε ανέφερε ο κ. Βρούτσης, συνοδευόταν από μία μελέτη η οποία είχε τον τίτλο «Μελέτη επάρκειας συντάξεων», την οποία ποιος είχε συντάξει; Ο κ. Τσακλόγλου με την ιδιότητα τότε του καθηγητή. Τώρα ο κ. Τσακλόγλου, λίγους μήνες μετά, λέει τα ακριβώς αντίθετα.

Η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δυστυχώς τζογάρει με τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων. Το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης που λέει ότι αυτή είναι μια διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία, ότι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχείρησαν να κεφαλαιοποιήσουν και να ιδιωτικοποιήσουν τη δημόσια υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση είναι εν μέρει σωστό, διότι ναι μεν τριάντα χώρες προσπάθησαν να το κάνουν αυτό, αλλά οι δεκαοκτώ από αυτές τις χώρες έχουν επιστρέψει στο προηγούμενο σύστημα, του αναδιανεμητικού.

Γι? αυτό, λοιπόν, όλα τα επιχειρήματα τα οποία η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί, είναι σαθρά.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με το σχέδιο νόμου που προωθεί η Κυβέρνηση, τους κινδύνους από τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων και των αποθεματικών, καθώς και της ενδεχόμενης απώλειας πόρων, είμαστε μπροστά στην επισφάλεια των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είμαστε αντίθετοι. Ζητάμε να αποσυρθεί και καταψηφίζουμε το εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο υπονομεύει το δημόσιο διανεμητικό, κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών και καταδικάζει σε επισφάλεια τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους. Αυτά τα δέντρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό. Αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται κάτω από τα ξένα βήματα. Αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο. Αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκαιο.

Ευχαριστώ πολύ!