Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ

21|02|2022
Κώστας Μπάρκας: Ο καθένας οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί

«Από την πρώτη στιγμή ανέφερα ότι η απόφαση της συγκλήτου είναι πέρα και έξω από κάθε ακαδημαϊκή λογική», ήταν η τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πρέβεζας Prisma 91.6 σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από το πανεπιστημιακό τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας. Παράλληλα, απαντώντας στις νύξεις γαλάζιων στελεχών, όσον αφορά τις ευθύνες που καταλογίζονται τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον ίδιο ο κ. Μπάρκας τόνισε «θα ήθελα να είμαι λίγο αυστηρός εδώ, δεν είναι όλοι οι φορείς που αναφέρουν τέτοια πράγματα, κάποιοι απλά το κάνουν με την ελπίδα να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Εγώ αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες που μου αναλογούν αλλά ποιες είναι αυτές; Είναι πρόβλημα το γεγονός ότι έγινε ανωτατοποίηση του τμήματος το 2018 και από ΤΕΙ έγινε πανεπιστημιακό; Δηλαδή οι φοιτητές του τμήματος απέκτησαν εργασιακά δικαιώματα. Είναι κακό που με τον νόμο Γαβρόγλου δημιουργήθηκε ερευνητικό κέντρο, με κατεύθυνση την οικονομική ανάλυση και αλληλέγγυα οικονομία το οποίο θα μπορούσε να έχει έδρα την Πρέβεζα; Είναι κακό που παράλληλα δημιουργήθηκαν και δύο τμήματα διετή που αφορούσαν μαθητές των ΕΠΑΛ; Προφανώς και αυτά δεν τα είδαμε ποτέ διότι στις 7 Αυγούστου του 2019 η κ. Κεραμέως σε ένα άσχετο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών κατέθεσε μια τροπολογία η οποία επί της ουσίας ακύρωνε τα διετή προγράμματα, ότι δηλαδή περιελάμβανε ο νόμος 4559 για τα διετή προγράμματα σπουδών όλων των πανεπιστημίων της χώρας όπως επίσης και για τα ερευνητικά κέντρα. Εκείνη την περίοδο έβγαλα ένα δελτίο τύπου με το οποίο ενημέρωνα για αυτό, όπως επίσης κατέθεσα και σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας. Για να κλείσω θέλω να σας πω ότι τον νόμο 4559/2018 η Νέα Δημοκρατία δεν τον ψήφισε όπως δεν τον ψήφισε και το ΚΙΝΑΛ.». 

Δείτε, επίσης, τα πρακτικά της ολομέλειας της Βουλής, στα οποία αναδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακού τμήματος στην Πρέβεζα: 

 

 

«Μιλούσαμε μάλιστα και για τη δημιουργία δεύτερης σχολής, η οποία θα είχε κατεύθυνση είτε την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, είτε κάποιο κομμάτι της οικονομίας που αφορούσε τον τουρισμό. Αυτό που κάνουν είναι να κομματικοποιούν τον κ. Αλμπάνη για να αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Ο κ. Αλμπάνης έκανε λάθος αν και η απόφαση της συγκλήτου είναι ομόφωνη. Πάνε να πολιτικοποιήσουν την πρυτανεία ώστε να αποποιηθούν κάποιοι το πολιτικό κόστος. Δεν μπορούν κάποιοι να ρίχνουν λάσπη στον δημόσιο διάλογο για να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Εγώ είμαι εδώ για να υπερασπιστώ πέρα και έξω από κάθε κομματική λογική την παραμονή του τμήματος στην Πρέβεζα, όπως το έκανα το 2018 που δεν συμμετείχαν τότε όλοι στον δημόσιο διάλογο όπως επίσης και με μια σειρά ενεργειών μετά. Στις 9/9/2021 συναντήθηκα με τις Πρυτανικές Αρχές και τους ανέλυσα την ανάγκη παραμονής του τμήματος στην Πρέβεζα, στις 24/9 ερώτηση στο Υπουργείο Παιδείας για το ίδιο θέμα από το οποίο δεν έλαβα καμία απάντηση, στις 26/11 αναφορά των επιστολών δεκαοχτώ φορέων της Πρέβεζας με τις οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μετακίνηση του τμήματος. Επίσης σήμερα πήρε έγκριση η κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας ώστε να έρθει στη Βουλή και να μας απαντήσει. Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία της Πρέβεζας θα διοργανώσει ανοιχτή εκδήλωση, μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος Παιδείας, ώστε να ενημερώσει όλο τον πληθυσμό του Νομού για τις θέσεις μας.»

Κλείνοντας ο κ. Μπάρκας έκανε αναφορά και για τους ΤΟΕΒ με τους οποίους είχε συνάντηση λέγοντας «έχω καταθέσει μία επίκαιρη ερώτηση για τους ΤΟΕΒ, με πήρε την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεωργαντάς, και μου ζήτησε χρόνο ώστε να ενημερωθεί αφού μόλις είχε αναλάβει το Υπουργείο. Η ερώτηση θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή»

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο παρακάτω ηχητικό: