Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ

12|09|2019
Κώστας Μπάρκας: Μητσοτάκης και Βρούτσης βλέπουν την ανάπτυξη μέσα από φθηνά εργατικά χέρια

«Η ανάπτυξη για όλους που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία είναι ουσιαστικά ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων και Ειδικές Οικονομικές Ζώνες φθηνής εργασίας» ήταν το σχόλιο του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», σχετικά με τις ρυθμίσεις που φέρνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος στο πεδίο της αγοράς εργασίας.

Ο κ. Μπάρκας συνέχισε αναφέροντας ότι «Όσα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης πριν τις εκλογές, για μείωση αποδοχών, μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία, εις βάρος βέβαια των εργαζόμενων, είναι η σημερινή πραγματικότητα, αν και πριν τις εκλογές τα φιλικά προς αυτόν ΜΜΕ ανέφεραν ότι ήταν δηλώσεις εν τη ρύμη του λόγου, ότι του ξέφυγε και εννοούσε κάτι άλλο. Η Νέα Δημοκρατία πάντα ήθελε αυτή την ανάπτυξη και το 2012- 2015 που ήταν στην κυβέρνηση αυτά λέγανε. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης βλέπουν την ανάπτυξη να έρχεται μέσα από φθηνά εργατικά χέρια.».

Για το προσεχές διάστημα ο κ. Μπάρκας εκτιμά ότι θα υπάρξει μια ακραία επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, διότι τον κ. Μητσοτάκη τον βοήθησαν να εκλεγεί Πρωθυπουργός αυτοί που θέλουν φθηνά εργατικά χέρια. «Από την άλλη πλευρά εμείς είμαστε εδώ όχι απλώς να αναδείξουμε αυτή την αντίφαση, αλλά να την πολεμήσουμε. Ήμαστε μια κυβέρνηση που διεκδικήσαμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ως αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζόμενων στη χώρα μας, είμαστε αυτοί που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και αυτά θέλουμε να παραμείνουν ως δικαιώματα στους εργαζόμενους.», σημείωσε ο κ. Μπάρκας υπενθυμίζοντας όσα θετικά πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που επέβαλλαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις.

Στην ερώτηση που διατύπωσε ο δημοσιογράφος με τη μορφή αντεπιχειρήματος ότι μέσω του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να δημιουργηθούν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, έστω και φθηνές, ο κ. Μπάρκας ανέφερε ότι «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της «φθήνιας» εφάρμοσαν κατά την περίοδο των μνημονίων. Η πολιτική τους ανάλυση είναι ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να έχουμε φθηνά εργατικά χέρια. Όμως, αυτοί από την κρίση δεν μας έβγαλαν. Η ανάπτυξη ήρθε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα πλαίσιο προστασίας των εργαζόμενων, όταν αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και μια σειρά από άλλα μέτρα. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να κάνει ανάπτυξη για λίγους, για αυτούς που τη βοήθησαν να εκλεγεί. Μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι άλλωστε βλέπουν και μεγάλη μείωση στον ΕΝΦΙΑ που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, μεγάλες φοροαπαλλαγές και τώρα έρχεται να αλλάξει το πλαίσιο ελέγχου του αναπτυξιακού προτύπου.».

Ο κ. Μπάρκας σχολίασε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τα όσα συντελούνται στο προσφυγικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικότερα στη στροφή που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές πολιτικές στο προσφυγικό, όπου ενώ για δεκαετίες οι εν λόγω πολιτικές είχαν στον πυρήνα τους το στοιχείο της στήριξης και της αλληλεγγύης, σήμερα ενισχύεται ιδιαίτερα το στοιχείο της αστυνόμευσης. Ειδικότερα, ο κ. Μπάρκας σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη στροφή είναι η συνέχεια της σκληρής πολιτικής των κλειστών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των προηγούμενων ετών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έναν άλλο τόνο στο προσφυγικό, ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που δημιουργήθηκε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο όριζε τους όρους στήριξης των ατόμων αυτών. Κάναμε μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Παρόλα αυτά, υπήρξαν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έδειξαν ένα άλλο πρόσωπο. Το πρόσωπο των κλειστών συνόρων, είχαν ρατσιστικές αντιλήψεις για το προσφυγικό. Δυστυχώς και στη χώρα μας η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να περάσει όλες τις αρμοδιότητες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το γεγονός αυτό συμφωνεί με την αντίληψη ότι βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους ως δυνάμει παραβατικούς. Η Νέα Δημοκρατίας δίνει ένα σήμα ότι η χώρα μας κινείται προς τα δεξιά, εργαλειοποιώντας, όπως ο κ. Ερντογάν που απειλεί μέσω του προσφυγικού.».

Ο κ. Μπάρκας ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του υπενθύμισε τις αντιλήψεις στελεχών της κυβέρνησης για το προσφυγικό, οι οποίες άλλαξαν σε σχέση με τα όσα έλεγαν πριν τις εκλογές. Χρησιμοποιώντας δηλώσεις του νυν κυβερνητικά υπεύθυνου για το προσφυγικό, κ. Κουμουτσάκου, ο κ. Μπάρκας τόνισε ότι «Ο κ. Κουμουτσάκος έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα. Τώρα, δύο μήνες μετά τις εκλογές, ο κ. Κουμουτσάκος λέει ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας είναι εκείνη που οδηγεί στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ό,τι δηλαδή έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον κατηγορούσαν.».