Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

07|04|2021
Κώστας Μπάρκας: Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντί για απαντήσεις και λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων που η ίδια προκάλεσε, επιλέγει τις υπεκφυγές

Για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντί να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις, σε μια σειρά προβλημάτων που η ίδια προκάλεσε, επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο των υπεκφυγών και της μη απάντησης σε διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ευτελίζοντας ουσιαστικά την ίδια τη λειτουργία του ελέγχου των πράξεων (ή παραλείψεων) της εκτελεστικής εξουσίας. Τελευταίο δείγμα της κυβερνητικής αλαζονείας, η απάντηση δια της υπεκφυγής στην Ερώτηση, που κατατέθηκε από είκοσι έξι (26) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με την αδυναμία σύγκλησης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Εκπαίδευσης, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία, με αποτέλεσμα διαδικασίες όπως, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις, τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, άσκηση ιδιωτικού έργου, ένταξη σε μισθολογικό κλιμάκιο και πληθώρα άλλων διοικητικών πράξεων, να βρίσκονται σε αναστολή. Ενώ στην κατατεθείσα Ερώτηση καλούνταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να απαντήσει, αν προτίθεται να υιοθετήσει την πρόταση για παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα των διοικητικών διαδικασιών της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας, προχωρώντας παράλληλα στη διενέργεια, με δημοκρατικές διαδικασίες, εκλογών, με το πέρας της πανδημίας, η απάντηση της Υφυπουργού ήταν να εξηγήσει πόσο καλό είναι το σύστημα των εκλογών δια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Πέρα από το άσχετο της απάντησης στο ερώτημα που κατατέθηκε, αυτή καθαυτή η απάντηση διαψεύδεται από τα γεγονότα, αφού στις «επιτυχίες» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι η καθολική αποχή σε ποσοστό άνω του 95% του εκπαιδευτικού κόσμου από τις εκλογές. Είναι ακριβώς αυτές οι εκλογές- παρωδία, για τις οποίες απαντά η κυβέρνηση πως έγιναν τόσο καλά, που οδήγησαν στην αδυναμία σύγκλησης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων στον χώρο της εκπαίδευσης. Αδυναμία που δεν λύθηκε ούτε με τις κατά καιρούς Εγκυκλίους, ούτε με τα «εντέλλεσθε» στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Επισυνάπτεται η κατατεθείσα Ερώτηση και η (μη) απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να κρίνουν οι πολίτες κατά πόσο η στάση της κυβέρνησης συνάδει με τον σεβασμό καταρχάς, στην άσκηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και επιπλέον στην επιδίωξη επίλυσης σε ένα υπαρκτό πρόβλημα του κόσμου της εκπαίδευσης, που αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές και τις οικογένειές τους.

 

 

 

 

Αθήνα, 28/01/2021

 

Ερώτηση

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: «Σε υπολειτουργία οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας από τη μη σύγκληση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων»

 

Μετά τις εκλογές- «παρωδία», με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, και την αποστομωτική απάντηση που έδωσε ο εκπαιδευτικός κόσμος, απέχοντας σχεδόν καθολικά από τις εκλογικές διαδικασίες, καθώς η αποχή ξεπέρασε το 95%, που είχε ως απότοκο τις μαζικές παραιτήσεις των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης, δεν έχει αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του συνόλου των σχετικών διοικητικών διαδικασιών, απολύτως απαραιτήτων για την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία, γεγονός που καθιστά ομήρους τους εκπαιδευτικούς της χώρας, μόνιμους και αναπληρωτές.

Ειδικότερα, στη συντριπτική πλειοψηφία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των Νομών της χώρας, διαδικασίες όπως, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις, τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, άσκηση ιδιωτικού έργου, ένταξη σε μισθολογικό κλιμάκιο και πληθώρα άλλων διοικητικών πράξεων βρίσκονται σε αναστολή, λόγω της αδυναμίας σύγκλησης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Επειδή, η αδυναμία σύγκλησης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων θέτει σε ομηρία τις υπηρεσιακές μεταβολές για το σύνολο σχεδόν των μονίμων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών λειτουργών της χώρας, διαταράσσοντας κατ? επέκταση την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία,

Επειδή, ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος τρόπος να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην εκπαίδευση είναι να παραταθεί η θητεία των αιρετών, που εξελέγησαν δημοκρατικά το 2018 και να διενεργηθούν οι εκλογές, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν,

Επειδή, η απόπειρα συγκρότησης των σχετικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, κλπ) με διορισμένους από την κυβέρνηση, θα αποτελέσει απόλυτη χειραγώγηση τους, κάτι που μόνο η Χούντα τόλμησε να πράξει, συνεπώς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία,

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

- Προτίθεται να υιοθετήσει την πρόταση για παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα των διοικητικών διαδικασιών της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας, προχωρώντας παράλληλα στη διενέργεια, με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών, με το πέρας της πανδημίας;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Φίλης Νικόλαος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)              

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Ψυχογιός Γεώργιος

 

 

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων

 

ΚΟΙΝ.: Βουλευτές κ. κ.

(όπως πίνακα αποδεκτών) (Δια της Βουλής των Ελλήνων)

 

 

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση

με αριθμ. πρωτ. 3749/1-2-2021»

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 3749/1-2-2021, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7-11-2020 με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Πρόκειται για μία μεγάλη τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του δημόσιου Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) που διαχειρίζεται το εκλογικό ψηφιακό σύστημα «ΖΕΥΣ».

H διενέργεια των εκλογών μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «ΖΕΥΣ», ημέρα Σάββατο, διασφάλισε:

α) το απόρρητο και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας,

β) την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, τηρουμένων των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό,

γ) την εναρμόνιση της χώρας μας με την τάση ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα,

δ) την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το νομοθετικό πλαίσιο της εν λόγω εκλογικής διαδικασίας τέθηκε με τις διατάξεις του Π.Δ. 1/2003 (Α΄ 1) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν.4728/2020 (Α΄186) και του άρθρου 288 του ν.4738/2020 (Α΄207). Με βάση τις εξουσιοδοτήσεις των ανωτέρω νόμων εκδόθηκαν και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, αφενός η υπ? αριθ. Φ.350/51/139940/Ε3/14-10-2020 (Β΄4537) κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας και αφετέρου η υπ? αριθ. Φ.350/54/147139/Ε3/29-10-2020 (Β΄4758) Υπουργική Απόφαση.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την υπ? αριθμόν 1/2020 (άρθρο 15 παρ. 8 του ν. 4624/19 σε συνδ. με άρθρο 58 παρ. 2 στ? ΓΚΠΔ) Απόφαση του Προέδρου της Αρχής, απέρριψε αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για την αναστολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κρίνοντας ότι δεν προκαλείται κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα, ούτε και πλήττονται τα δικαιώματα ψηφοφόρων και εκλογέων. Περαιτέρω, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του στις 6-11-2020, απέρριψε τις αιτήσεις προσωρινής διαταγής για την αναστολή εκτέλεσης των υπουργικών αποφάσεων που αφορούσαν στη διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των εκλογών και στις πράξεις ανακήρυξης υποψηφίων.

Δημιουργήθηκαν 380 ψηφιακές κάλπες για την ανάδειξη αιρετών των εκπαιδευτικών σε ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, καθώς και για τους αντίστοιχους εκπροσώπους για τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, και καταχωρίσθηκαν 34.161 ψήφοι από 13.168 ψηφοφόρους.

Η απρόσκοπτη διενέργεια των εκλογών κατέστη εφικτή, με απόλυτη διασφάλιση του απόρρητου, της αδιαβλητότητας και της αξιοπιστίας της διαδικασίας, και τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας. Έχει, δε, ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι η εκλογική αυτή διαδικασία συνέπεσε με την πρώτη ημέρα του περιορισμού κυκλοφορίας και εφαρμογής των νέων μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Με σύμμαχο την τεχνολογία, οι εκπαιδευτικές και υπηρεσιακές διαδικασίες μπορούν να συνεχίζονται, παρά την πανδημία. 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προασπίζεται σταθερά το δικαίωμα συμμετοχής όλων στις δημοκρατικές διαδικασίες, παρέχοντας θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας, αξιοπιστίας, αδιαβλητότητας και απορρήτου.

Τέλος, με τις διατάξεις του άρθρου 123 του ν.4763/2020 (Α΄ 254), προβλέφθηκε η διαδικασία συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων σε περίπτωση μη ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων ή μη ανάδειξης επαρκούς αριθμού τους μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ή μη αποδοχής του διορισμού τους ή παραίτησής τους ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Ακολούθως, η αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. εξέδωσε την υπ? αριθ. Φ.350/85/177625/Ε3/30-12-2020 εγκύκλιο προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκρότηση των συμβουλίων.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 

 

 

ΖΩΗ ΜΑΚΡΗΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΝΑΛΙ


29 Σεπτέμβριος 2022
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα συνεχιζόμενα προβλήματα, που οδηγούν σε...

27 Σεπτέμβριος 2022
Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τους εκβιασμούς και την τρομοκράτηση πολιτών από εισπρακτικές εταιρείες...

23 Σεπτέμβριος 2022
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν σαράντα εννέα (49) Βουλεύτριες και Βουλευτές...

23 Σεπτέμβριος 2022
Την άμεση σύσταση Τοπικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στα Ιωάννινα, υπαγόμενη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούν με Ερώτησή...

16 Σεπτέμβριος 2022
Απέφυγε η κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων, που αναδείχθηκαν με αφορμή...

14 Σεπτέμβριος 2022
Το «επιτελικό κράτος» του καθεστώτος Μητσοτάκη και των χειροκροτητών του ταλαιπωρεί για μια ακόμη φορά...

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ