Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ

11|09|2019
Κώστας Μπάρκας: Η Νέα Δημοκρατία χωρίς συνοχή στον λόγο της, αλλά με τη βοήθεια φιλικών της ΜΜΕ, προσπαθεί να κάνει πολιτική

Τις αντιφάσεις λόγων και έργων, στηριζόμενη σε μια επικοινωνιακού τύπου στρατηγική της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στη «Φωνή της Ελλάδας» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Σε σχετική ερώτηση για την κριτική ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ότι η νέα κυβέρνηση στηρίζεται σε πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπάρκας σημείωσε ότι «Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά έλεγε ότι για να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα θα έπρεπε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία είναι θηλιά στον λαιμό της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης με το που έγινε Πρωθυπουργός τα ξέχασε αυτά. Σε δύο ταξίδια του σε Γερμανία και Γαλλία, όχι μόνο δεν έθεσε το ζήτημα, αλλά αυτό που είπε ήταν ?ότι θα υπερασπιστεί τα πρωτογενή πλεονάσματα και από το 2021 και μετά βλέπουμε. Ο κ. Μητσοτάκης πιάστηκε αδιάβαστος και στο ζήτημα αυτό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τον λογαριασμό που είχε δημιουργήσει, λέγοντας ότι εφόσον είναι εξασφαλισμένα τα χρήματα των Ευρωπαίων μπορούμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Νέα Δημοκρατία το άφησε στην άκρη, δεν το διεκδίκησε. Αυτή είναι μια τεράστια κωλοτούμπα όσον αφορά στην Οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία συνοχή στον λόγο της, παρά προσπαθεί με τη βοήθεια της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, που άλλωστε είναι φιλικά διακείμενα απέναντί της, να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που η μείωση αυτή, να σας θυμίσω ότι ψηφίστηκε τον προηγούμενο Φεβρουάριο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε τις 120 δόσεις, που επίσης ψηφίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο Απρίλιο. Αυτά ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τα οικειοποιηθεί. Όμως, δεν ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη, ότι για παράδειγμα θα μειώσει τον φόρο αγροτών, που είχε πει ότι θα το κάνει. Αυτή είναι η σύγκρουση που συμβαίνει στο μυαλό και στον λόγο της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει πολιτική πάνω στην καμένη γη, όπως μας άφησε ο κ. Σαμαράς το 2015.».

Σε ερώτηση, ότι ακόμη κι αν κάποιος δεχθεί ότι η νέα κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές βασιζόμενη επικοινωνιακά στα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με αυτά τα επιτεύγματα συνεχίζει να πορεύεται, εντούτοις η εν λόγω τακτική έχει επιρροή στην κοινή γνώμη, γεγονός που μπορεί να οφείλεται και στην αδυναμία αποσαφήνισης της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ μετά και την εμπειρία της διακυβέρνησης, ο κ. Μπάρκας αντέτεινε ότι «δεν ξέρω από πού προκύπτει η συγκεκριμένη ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Να σας θυμίσω ότι τον Μάρτιο του 2015 οι δημοσκοπήσεις αμέσως μετά τις εκλογές έδειχναν μια τεράστια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία. Με την έννοια αυτή, οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να αναδείξουν τις αντιφάσεις της πολιτικής. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνει αντιπολίτευση υπερασπιζόμενος το κυβερνητικό του έργο. Όμως πλέον και με τη βοήθεια των φιλικών προς τη Νέα Δημοκρατία ΜΜΕ, έχουμε χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία τόσο καιρό μας έλεγε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφική και μας φέρνει στο 4ο Μνημόνιο. Προχθές λοιπόν στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης με στόμφο είπε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση. Αυτό είναι μια αντίφαση στον πολιτικό της λόγο. Η Νέα Δημοκρατία διαλαλούσε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι θηλιά στον λαιμό της οικονομίας. Τώρα τα υπερασπίζεται και δεν λέει κανείς κουβέντα. Εμείς λοιπόν πρέπει να τα αναδείξουμε. Η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους πρόσφυγες. Τώρα αναγνωρίζει ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας και αυτά που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή αυξάνουν τις ροές. Αυτό είναι μια παράκρουση. Δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο. Όπως και η Συμφωνία των Πρεσπών, είτε είναι κατάπτυστη, όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, είτε αυτή η συμφωνία δεν είναι προδοτική και πρέπει να την τηρήσουμε, όπως λέει ο κ. Δένδιας. Το γεγονός ότι έσπειραν ανέμους τα προηγούμενα χρόνια, με τη βοήθεια ΜΜΕ και ως άλλοι Μακεδονομάχοι διεκδικούσαν κάποια άλλα πράγματα και δύο μήνες μετά λένε άλλα πράγματα, δεν σημαίνει ότι εμείς θα κάτσουμε μουγγοί και δεν θα αναδεικνύουμε αυτά τα πράγματα.».

Ερωτώμενος για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το επερχόμενο Συνέδριο, ο κ. Μπάρκας ανέφερε ότι «Νομίζω ότι οι εσωτερικές διεργασίες είναι μια συνεχής δράση, που ξεκινά εδώ και πάρα πολύ καιρό ήδη με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα έχει τα θετικά αποτελέσματα που όλοι θέλουμε να πετύχουμε. Προφανώς μιλάμε για ένα κόμμα άλλου τύπου. Δεν έχουμε τους όρους πολιτικοποίησης που είχαμε τη δεκαετία του ?80 ή του ?90. Είμαι θετικά διακείμενος σε αυτή την υπόθεση, νομίζω ότι θα πετύχουμε πράγματα αρκεί να καταλάβουμε όλοι μας ότι σε αυτή τη μάχη θα κερδίσει δεν θα πάμε με τη λογική ότι «θα κερδίσει αυτή η γραμμή ή η άλλη.». Έχουμε μια σημαντική «μαγιά», το 32% των πολιτών, που μας πίστεψαν σε πολύ αντίξοες συνθήκες και αυτή τη μαγιά πρέπει να τη στηρίξουμε και να την αυξήσουμε.».

Τέλος, σχολιάζοντας και την τελευταία εξέλιξη, εκείνη της τοποθέτησης του κ. Σχοινά στη θέση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μπάρκας σημείωσε ότι «είναι επιτυχία για τη χώρα μας, που ένας Έλληνας Επίτροπος γίνεται Αντιπρόεδρος, άλλωστε είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Ο κ. Σχοινάς και ως Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε μια επιτυχημένη θητεία. Έχει την πλήρη εικόνα για το πώς δουλεύει η Επιτροπή και θεωρώ ότι από τη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής μπορεί να βοηθήσει στα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Σχοινά και θέλω να υπενθυμίσω ότι είχε το σθένος, αν και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν ουσιαστικά και ο μοναδικός από τη Νέα Δημοκρατία που στήριξε τη συμφωνία και θεωρώ ότι θα έχει μια επιτυχημένη πορεία στη νέα θέση που ανέλαβε.».

Ακούστε σχετικά στον παρακάτω σύνδεσμο: