Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ

24|05|2021
Κώστας Μπάρκας: Η Έκθεση Πισσαρίδη φαντάζει «Παράδεισος» μπροστά στο νομοσχέδιο, που ο Υπουργός Εργασίας φέρνει προς ψήφιση

«Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Μία εκ των βουλευτών της, δικηγόρος/εργατολόγος στο επάγγελμα, έχει εκφράσει αντιρρήσεις, όσον αφορά το νομοσχέδιο αυτό, αλλά και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στελέχη έχουν εκφράσει έντονα τις ανησυχίες τους», ήταν η τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα, στην εκπομπή «Οι Απέναντι» του τηλεοπτικού σταθμού ATLAS Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στη «Μητέρα των Μαχών», όπως χαρακτηρίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ο κ. Μπάρκας πρόσθεσε «Ο μόνος που τείνει να συμφωνεί με το νομοσχέδιο αυτό είναι ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος βγαίνει σε τηλεοπτικές εκπομπές και υποστηρίζει όσα έχει γράψει. Το νομοσχέδιο αυτό επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία τα γνωρίζουμε εδώ και εκατό χρόνια, δικαιώματα τα οποία έχουν κερδηθεί μέσα από αγώνες όπου εργαζόμενοι έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους. Καταλύει το οχτάωρο, η κυβέρνηση νομοθετεί την απλήρωτη υπερωρία, ενώ καταργεί πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις, αυτές που επανέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο «Πισσαρίδη», όπως αυτό δημοσιεύτηκε πριν από κάποιους μήνες, φαντάζει «Παράδεισος» μπροστά σε αυτό που η Νέα Δημοκρατία καταθέτει. Ακόμα και στα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια της χώρας, την περίοδο 2011 - 2014, οι κυβερνήσεις τότε επιτίθενται με σκληρό τρόπο στις συντάξεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει πιο σκληρά μέτρα, πιο σκληρές αλλαγές στο εργασιακό πεδίο και γι αυτό τον λόγο εμείς το έχουμε χαρακτηρίσει ως «Η Μητέρα των Μαχών». Οι αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για συζήτηση. Η Νέα Δημοκρατία, πριν από οκτώ μήνες, κατέθεσε μια τροπολογία με την οποία διεκδίκησε να μη πληρώνονται για υπερωρίες τις οποίες εργάζονται. Αυτό το έκανε ο κ. Βρούτσης, που με αυτή την τροπολογία νομοθέτησε, ότι όσοι εργαζόμενοι νοσήσουν από Κορωνοϊό κατά την επιστροφή τους στην εργασία τους θα πρέπει να δουλεύουν υπερωρίες, ώστε να καλύψουν τον χαμένο χρόνο χωρίς να πληρώνονται. Σε συνέχεια λοιπόν όλων αυτών, έχουμε νομοθέτηση στην επίθεση των εργασιακών δικαιωμάτων, την αύξηση των υπερωριών χωρίς αμοιβή περίπου 40% σε σχέση με την υπάρχουσα νομοθεσία, την αύξηση των συνολικών ωρών εργασίας χωρίς την αύξηση των αμοιβών και γενικώς μια αλλαγή του εργασιακού πλαισίου όπως αυτό το γνωρίζαμε όλες αυτές τις δεκαετίες. Η αλλαγή λοιπόν στην εργασιακή νομοθεσία είναι ένα πράγμα που πρέπει να υπάρξει ευρεία συζήτηση, με φορείς, με δικηγόρους, με πανεπιστημιακούς, με ανθρώπους οι οποίοι έχουν γνώση του αντικειμένου και το δεύτερο είναι ένα εντελώς άλλο πράγμα που κάνει η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή.»

Ερωτώμενος για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προβλέψεις οι οποίες τη συνοδεύουν ο κ. Μπάρκας, τόνισε «Προφανώς προβλέψεις στην δική μας πρόταση δεν μπορούν να κατατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έννοια ότι είναι η πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να πάνε χαμένα. Όλα αυτά τα χρόνια, ούσα η χώρα μας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν υπάρξει πάρα πολλά χρήματα τα οποία ήρθαν και έχουν πάει χαμένα. Να σας θυμίσω τα πακέτα «Ντελόρ» μέχρι και τα «ΕΣΠΑ» και ο σχεδιασμός αυτών. Αν ρωτήσει κάποιος τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής του, όλοι θα σας πουν να μην ανησυχείτε, καθώς για τα μεγάλα έργα έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχέδιο όμως του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως κατατέθηκε από την Νέα Δημοκρατία δεν εμπεριέχει τίποτα από τις προτάσεις εκείνες της εκάστοτε τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα δεν έγινε καν συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, για το που μπορούν να οδηγηθούν τα χρήματα αυτά. Η Νέα Δημοκρατία σχεδίασε μόνη της χωρίς να ρωτήσει τους καθ? ύλην αρμόδιους. Σε συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς στην Πρέβεζα, είπαμε ότι δύο είναι τα έργα, που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το ένα είναι το νοσοκομείο, το οποίο είναι το παλαιότερο Νομαρχιακό Νοσοκομείο στην Ελλάδα και το άλλο είναι η σύνδεση της πόλης με την Ιόνια Οδό, μιας που η Πρέβεζα δείχνει τάσεις μεγάλης ανάπτυξης λόγω του τουρισμού. Κανένα από αυτά δεν μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Κατέθεσα μια Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μου απαντήσουν αν μπορούν αυτά τα έργα να ενταχθούν στο ταμείο ανάκαμψης και η απάντηση του Υπουργείου τότε ήταν θετική. Τελικά όμως κανένα από αυτά δεν εντάχθηκε, όπως και κανένα άλλο έργο σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα. Η κυβέρνηση κατέθεσε μια πρόταση που αφορά το σχέδιο ανάπτυξης για τα επόμενα τριάντα χρόνια και δεν ρώτησε κανέναν, όλοι οι φορείς που θέλανε να καταθέσουν προτάσεις ή κατέθεσαν προτάσεις ελάχιστες από αυτές μπήκανε στο σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό δείχνει μια απομονωμένη κυβέρνηση, όσον αφορά το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, αυτό εμείς καταδικάσαμε και βεβαίως μια δική μας πρόταση για το που μπορούν να πάνε τα χρήματα αυτά που αφορούν και την προστασία του περιβάλλοντος, τα αναπτυξιακά έργα τα οποία έχει ανάγκη η χώρα μας, τα έργα για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αλλά δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί τον ρόλο της μοναδικής άποψης και καταθέτει προτάσεις οι οποίες δεν αφορούν την πλειοψηφία της κοινωνίας.»

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Μπάρκας αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις απαντώντας για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να κάνει αυτοκριτική λέγοντας «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μόνιμα την αυτοκριτική του, το κάναμε και μετά τις εκλογές του 2019, και προσπαθούμε, Κορωνοϊού επιτρέποντος, να κάνουμε και ένα συνέδριο, ώστε να συζητήσουμε μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και στο κόμμα και στην άσκηση της έκφρασής μας, όσον αφορά την άποψή μας και βεβαίως το μιντιακό κατεστημένο. Η μονοφωνία προς τη Νέα Δημοκρατία, η παραχάραξη της αλήθειας σε σχέση με αυτά που κάνει η κυβέρνηση, οδηγούν σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ή να μην αξιολογήσει τα νούμερα των δημοσκοπήσεων. Βεβαίως οι δημοσκοπήσεις δεν αφορούν μόνο την πρόθεση ψήφου, αλλά πρέπει να δούμε και τι άλλες ερωτήσεις τίθενται από τις εταιρίες, όσον αφορά στην κριτική των πολιτών προς την κυβέρνηση όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας. Σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό στον τομέα της υγείας, στον τομέα της οικονομίας, στον τομέα της εργασίας, οι πολίτες είναι αναφανδόν εναντίον της κυβέρνησης και επειδή συζητώ με τους πολίτες της περιοχής μου σας λέω ότι υπάρχει μια γενικότερη «μουρμούρα» στον κόσμο. Το γεγονός ότι δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις όμως είναι ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να δούμε, παρόλα αυτά δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο μας θορυβεί. Είμαστε εδώ και αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να «αποδράσει» από τις ευθύνες του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για διεκδικήσει την επάνοδό του στην διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε καταθέσει προτάσεις για όλα τα θέματα της χώρας. Αυτό που εγώ θα σας πω είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους τη διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να φύγουν το συντομότερο.».

 

 

Δείτε σχετικά στο παρακάτω βίντεο: