Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

04|12|2020
Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Με ευθύνη της κυβέρνησης, κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης οφειλών για εκατοντάδες οφειλέτες, λόγω διοικητικών αδυναμιών του ΕΦΚΑ

Εκατοντάδες οφειλέτες, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, που έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία, κινδυνεύουν να απενταχθούν από τη ρύθμιση και να χάσουν ακόμη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούνται, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, λόγω αδυναμίας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) να ολοκληρώσει τον έλεγχο της οφειλής και τον επανυπολογισμό τυχόν παλαιότερων οφειλών από προηγούμενη ρύθμιση των ασφαλισμένων. Αυτό καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας σαράντα δύο (42) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2019 αναρτήθηκε το με αριθμό 1762/Β/20/5/2019 ΦΕΚ, που αφορούσε στη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, σύμφωνα με τον Ν. 4611/2019. Η διαδικασία υπαγωγής των οφειλετών στη ρύθμιση περιελάμβανε δύο στάδια. Το πρώτο αφορούσε στην υποβολή της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο για τον υπολογισμό της οφειλής του και η προθεσμία έληγε την 30η Σεπτεμβρίου του 2019 και μετά από παράταση την 7η Οκτωβρίου του 2019. Το δεύτερο στάδιο αφορούσε στην ηλεκτρονική υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ). Προϋπόθεση για αυτό ήταν να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της οφειλής και ο επανυπολογισμός τυχόν παλαιότερων οφειλών από προηγούμενη ρύθμιση. Καταληκτική ημερομηνία για τη δεύτερη αυτή φάση ορίστηκε η 30η Σεπτεμβρίου του 2020 και μετά από παράταση, λόγω αδυναμίας του ΚΕΑΟ να επεξεργαστεί τις οφειλές, η 31η Δεκεμβρίου 2020. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες οφειλέτες, που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση να κινδυνεύουν να απενταχτούν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, αλλά με υπαιτιότητα του Φορέα, που την ευθύνη έχει ο Υπουργός Εργασίας.

Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλούν τον Υπουργό Εργασίας να απαντήσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για όσους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

 

 

 

 

 

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2020

 

  ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Κίνδυνος απώλειας ρυθμίσεων για εκατοντάδες οφειλέτες που οφείλεται σε υπαιτιότητά του ΕΦΚΑ, λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας βεβαίωσης οφειλών»

 

Τον Μάιο του 2019 αναρτήθηκε το με αριθμό 1762/Β/20/5/2019 ΦΕΚ, που αφορούσε στη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, σύμφωνα με τον ν. 4611/2019.

Η διαδικασία υπαγωγής των οφειλετών στη ρύθμιση περιελάμβανε δύο στάδια. Το πρώτο αφορούσε στην υποβολή της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο για τον υπολογισμό της οφειλής του και η προθεσμία έληγε την 30η Σεπτεμβρίου του 2019 και μετά από παράταση την 7η Οκτωβρίου του 2019. Το δεύτερο στάδιο αφορούσε στην ηλεκτρονική υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών. Προϋπόθεση για αυτό ήταν να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της οφειλής και ο επανυπολογισμός τυχόν παλαιότερων οφειλών από προηγούμενη ρύθμιση. Καταληκτική ημερομηνία για τη δεύτερη αυτή φάση ορίστηκε η 30η Σεπτεμβρίου του 2020 και μετά από παράταση, λόγω αδυναμίας του ΚΕΑΟ να επεξεργαστεί τις οφειλές, η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες οφειλέτες, που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση να κινδυνεύουν να απενταχτούν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Επειδή οι άνω οφειλέτες για τους οποίους ακυρώθηκαν οι παλαιότερες ρυθμίσεις, προκειμένου να γίνει επανυπολογισμός της οφειλής τους, εμφανίζονται στο σύστημα ως ανασφάλιστοι και βρίσκονται χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εν μέσω πανδημίας.

Επειδή η ανασφάλεια των ελεύθερων επαγγελματιών είναι μεγάλη, λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που επικρατεί, δεν πρέπει να επιβαρυνθούν και με την αγωνία της απένταξής τους από τη ρύθμιση του ν. 4611/2019 και την επιβάρυνσή τους με τα χρέη που αυτό συνεπάγεται.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Με ποιου ευθύνη έχει καθυστερήσει τόσο ο επανέλεγχος των οφειλών από το ΚΕΑΟ και μάλιστα για οφειλές που υπάρχουν αναρτημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ;

2) Αν δεν καταφέρει το ΚΕΑΟ να υπολογίσει τις οφειλές μέχρι 31/12 που λήγει η νέα παράταση, τι θα γίνει με όλους αυτούς τους οφειλέτες που πρόκειται να απενταχτούν από τη ρύθμιση;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Aθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

 

 

 

 

 ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΝΑΛΙ


29 Σεπτέμβριος 2022
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα συνεχιζόμενα προβλήματα, που οδηγούν σε...

27 Σεπτέμβριος 2022
Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τους εκβιασμούς και την τρομοκράτηση πολιτών από εισπρακτικές εταιρείες...

23 Σεπτέμβριος 2022
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν σαράντα εννέα (49) Βουλεύτριες και Βουλευτές...

23 Σεπτέμβριος 2022
Την άμεση σύσταση Τοπικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στα Ιωάννινα, υπαγόμενη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούν με Ερώτησή...

16 Σεπτέμβριος 2022
Απέφυγε η κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων, που αναδείχθηκαν με αφορμή...

14 Σεπτέμβριος 2022
Το «επιτελικό κράτος» του καθεστώτος Μητσοτάκη και των χειροκροτητών του ταλαιπωρεί για μια ακόμη φορά...

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ